Frequently Asked Questions


Inspiration

 • Wat kost het om member te worden?

  NIMA heeft verschillende soorten memberships. Maak eerst een keuze tussen een Personal Membership of een Business Membership. Vervolgens zijn er binnen deze twee memberships ook nog varianten waar je uit kunt kiezen. 

  De mogelijkheid om een membership af te sluiten tref je hier aan.

   

 • Hoe kan ik een NIMA Membership aanvragen?

  Op deze site heb je de mogelijkheid om een Business Membership of een Personal Membership af te sluiten. 

 • Ik ben member, maar inloggen op deze site lukt niet.

  NIMA Members kunnen inloggen met hun e-mailadres en eigen wachtwoord. Daarna kun je online je gegevens aanvullen en je aanmelden voor evenementen.

  De eerste keer nieuw wachtwoord vragen
  De eerste keer op deze site moet je een nieuw wachtwoord opvragen. Klik daarvoor op 'Wachtwoord vergeten?'. Je ontvangt op het e-mailadres een nieuw wachtwoord.

  Daarna inloggen
  Ga daarna nog een keer naar de loginknop rechtsboven op deze site en log in met het nieuwe wachtwoord. Refresh de pagina en de knop 'Wijzigen gegevens' verschijnt bovenin, naast de logout knop. Hier kun je al je gegevens updaten.

  Verander meteen het opgegeven wachtwoord in iets dat makkelijk te onthouden is! Je kunt hier ook exact aangeven wat je interessegebieden zijn, en daarmee bepalen hoeveel e-mail je ontvangt. Als je bent ingelogd krijg je op de NIMA site op verschillende pagina's meteen toegang tot verborgen downloads en kun je je makkelijk aanmelden voor evenementen. 

  Lukt het niet? Stuur een e-mail naar ons. Mochten we ontbrekende gegevens nodig hebben, dan nemen wij contact op.

 • Hoe kan ik een wijziging in mijn gegevens doorgeven?

  NIMA Members kunnen inloggen met hun e-mailadres en eigen wachtwoord en daarna online alle gegevens aanvullen of aanpassen.

  De eerste keer nieuw wachtwoord vragen
  Klik rechtsboven op 'Login' (dat kan op iedere pagina op deze site). Vul in het nieuwe scherm je e-mailadres in waarmee je geregistreerd staat in onze administratie. De eerste keer moet je een nieuw wachtwoord opvragen. Klik daarvoor op 'Wachtwoord vergeten?'. Je ontvangt op het e-mailadres een nieuw wachtwoord.

  Daarna inloggen
  Ga daarna nog een keer naar de loginknop rechtsboven op deze site en log in met het nieuwe wachtwoord. De knop 'Wijzigen gegevens' verschijnt naast de logout knop (refresh indien nodig de pagina). Hier kun je al je gegevens updaten.

  Verander meteen het opgegeven wachtwoord in iets dat makkelijk te onthouden is! Je kunt hier ook exact aangeven wat je interessegebieden zijn, en daarmee bepalen hoeveel e-mail je ontvangt. Als je bent ingelogd krijg je op de NIMA site op verschillende pagina's meteen toegang tot verborgen downloads en kun je je makkelijk aanmelden voor evenementen. 

  Mocht er iets niet werken, dan kun je ook via de e-mail wijzigingen doorgeven, of bel even naar 020 - 503 93 00.

   

 • Ik wil graag minder e-mails van NIMA ontvangen.

  Je kunt zelf exact bepalen hoeveel e-mail je ontvangt, of je helemaal afmelden.

  Wat verstuurt NIMA?
  Het Membership bevat automatisch de maandelijkse nieuwsbrief. Daarnaast versturen we elke week een activiteitenmail met de komende classes, netwerkborrels, trainingen, etc. Eventueel krijg je, op de thema's die je hebt aangekruist, mails over geselecteerde sessies op deze thema's. Op die manier ontvang je alleen maar relevante berichten.

  Hoe geef ik mijn voorkeur op?
  Log via de loginknop rechtsboven op deze site in. De knop 'Wijzigen gegevens' verschijnt naast de logout knop (refresh de pagina als je de knop niet ziet). Selecteer daar de gewenste interessegebieden. Afmelden voor de maandelijkse nieuwsbrief gaat nog even via een e-mail naar members@nima.nl.  

 • Ik wil een fout op deze site doorgeven, of een tip.

  Hoewel we volop bezig zijn met het neerzetten van een geheel nieuwe website, krijgen we graag opmerkingen zodat we voorrang aan de juiste issues geven. Stuur een e-mail naar info(at)nima.nl.

 • Ik kan een evenement niet vinden op de website.

  Evenementen verschijnen enkele maanden van tevoren op onze online kalender en in onze publicaties. Het kan zijn dat de planning van een evenement tussentijds wordt aangepast. De online kalender op deze website geeft altijd de meest recente informatie.

  Als een evenement ontbreekt dan is het uitgesteld en is de nieuwe datum nog niet bekend, of het is gecancelled. Dit kun je navragen via events(at)nima.nl.

 • Kan ik mijn aanmelding voor een evenement annuleren?

  Voor een NIMA Masterclass, Workshop of Training geldt een annuleringstermijn van tien werkdagen. Voor een platformactiviteit is dat vijf werkdagen.

  De annuleringskosten zijn tot die termijn slechts €30 (excl. BTW). Annuleren moet schriftelijk via events(at)nima.nl.

  Na het verstrijken van de annuleringstermijn beschouwen we de inschrijving als definitief en ben je ons het volledige bedrag verschuldigd. Je kunt uiteraard altijd een vervanger sturen. Geef ons in dat geval uiterlijk 24 uur van tevoren de naam van je vervanger door.

  Indien je door onvoorziene omstandigheden je deelname wilt verzetten naar een ander NIMA Event, kan dit tot drie werkdagen voor aanvang tegen een toeslag van € 100 i.v.m. de reeds gemaakte kosten. Uiteraard geldt dan voor het nieuw gekozen event het reguliere deelnametarief.

 • Hoe kan ik mijn membership opzeggen?

  Dat kan per e-mail. NIMA kent een verenigingsjaar dat loopt van 1 januari tot en met 31 december, met een opzegtermijn van twee maanden. Dat betekent dat je voor 1 november van het lopende jaar moet opzeggen.

 • Ik heb een herinnering ontvangen, maar heb geen factuur.

  Stuur ons een e-mail met daarin het factuur- en debiteurnummer, dan lossen we het op.


Qualification

 • Waar vind ik een inschrijfformulier voor mijn examen?

  U kunt zich via een formulier op deze website inschrijven. Maak daarvoor eerst een keuze voor een specifieke datum via de examenkalender.

 • Wat kost een NIMA Examen?

  De prijzen van de verschillende NIMA Examens staan in de examenkalender.

 • Is een diploma van een opleider vergelijkbaar met het NIMA Diploma?

  Een NIMA Examen is een onafhankelijke toets van uw kennis en vaardigheden. De NIMA Examens zijn internationaal geaccrediteerd door de EMC (European Marketing Confederation) op basis van het European Qualification Framework.

  Dit is niet het geval bij de examens van de opleiders. Deze examens, cursussen of diploma’s hebben niet dezelfde status als een NIMA Diploma.

 • Welke opleider raadt NIMA aan?

  NIMA is verantwoordelijk voor de ontwikkeling en afname van de examens. Niet voor het opleiden van de kandidaten. Een NIMA Diploma geeft onafhankelijk van de opleiders een garantie voor een bepaald niveau van de kandidaat. U kunt zelf beslissen welke manier van studeren en welke opleidingsinstelling het beste bij u past. NIMA heeft met verschillende opleiders een nauwe samenwerking. Deze opleiders zijn onze Education Partners. Naast de Education Partners leiden nog vele andere instanties op voor de verschillende examens. Meer informatie vindt u op de pagina opleiders op deze website.

 • Kan ik ook zonder opleiding meedoen aan een NIMA Examen?

  Het is geen vereiste om een opleiding te volgen ter voorbereiding op een NIMA examen. U kunt een NIMA examen ook afleggen op basis van zelfstudie. Bekijk hier de exameneisen en literatuurlijsten.

 • Kan ik een vrijstelling aanvragen?

  Op deze pagina staat alle informatie over vrijstellingen. Hier staat ook een download van het formulier waarmee vrijstelling aangevraagd kan worden.

 • Ik ben dyslectisch, houden jullie hier rekening mee?

  Op basis van een medisch rapport kunt u extra tijd krijgen om examen te doen. U dient hiervoor een formulier in te vullen en aan ons te retourneren. U kunt dit formulier hier vinden.

 • Kan ik examen doen met mijn opleiding en werkervaring?

  Alleen voor NIMA-C geldt een toelatingseis met betrekking tot werkervaring. Voor de overige examens gelden er richtlijnen voor deelname, geen eisen. De richtlijnen geven het niveau aan van de examens. Op basis daarvan kunt u zelf, eventueel in overleg met uw opleider, inschatten of u kunt deelnemen aan het examen.

  Een tweede optie is het downloaden van de exameneisen. Ook kunt u een aantal oude examens downloaden via onze website en deze oefenen.

 • Hoe weet ik of ik toegelaten wordt om deel te nemen aan NIMA Examen?

  Alleen voor het NIMA-C Examen gelden toelatingseisen. Aan de overige examens kunt u zonder problemen deelnemen.

  Om te beoordelen of u toegelaten kunt worden tot het NIMA-C examen verzoeken wij u de procedure te volgen en een schriftelijk verzoek in te dienen voorzien van uw CV en de laatste en relevante werkgeversverklaringen.

 • Welke boeken zijn verplicht ter voorbereiding op mijn NIMA Examen?

  Er is niet één boek dat alle exameneisen dekt, vandaar dat meerdere boeken zijn opgenomen op de literatuurlijst. Opleiders kiezen veelal één of meerdere boeken van de lijst, eventueel aangevuld met eigen studiemateriaal. De exameneisen zijn hierbij leidend.

  De literatuurlijst die is opgenomen in de exameneisen geeft aan uit welke boeken informatie gehaald wordt bij het samenstellen van het examen.

 • Kan ik oefenexamens verkrijgen bij het NIMA?

  Van de meeste schriftelijke examens kun je hier oefenexamens downloaden.

 • Vanaf welke datum vindt het mondeling examen plaats?

  Alle kandidaten voor een mondeling examen krijgen hun eigen tijdstip en datum. Over het algemeen vinden alle examens plaats in de week van de aangegeven examendatum. Het kan voorkomen dat we moeten uitwijken naar de daarop volgende week. Mocht het examen na deze twee weken plaatsvinden, dan neemt het NIMA uiterlijk vier weken voor de aangegeven examendatum contact met u op. Indien u een bepaalde dag of periode niet beschikbaar bent kunt u dit aangeven. Het NIMA zal hier indien mogelijk rekening mee houden.

 • Waar wordt het examen gehouden?

  De schriftelijke examens worden over het algemeen in (de omgeving van) Utrecht gehouden. De mondelinge examens worden over het algemeen in (de omgeving van) Amsterdam gehouden. De exacte locatie wordt definitief kenbaar gemaakt in de oproep.

 • Ik wil mijn examen annuleren, kan dat?

  Alle voorwaarden en regels omtrent het verzetten van een examen vindt u hier

 • Wanneer wordt de uitslag verstuurd?

  De uitslag van een mondeling examen wordt ter plaatse op het mondelinge examen aan de kandidaat verteld. Binnen twee weken ontvangt de kandidaat de officiële uitslagbrief van het examen per post.

  De uitslag van een schriftelijk examen neemt ongeveer 7 tot 8 weken in beslag. Uiteraard doet NIMA er alles aan om de uitslag zo snel mogelijk te versturen. Kandidaten ontvangen de uitslag via de post. Telefonisch of per e-mail worden geen mededelingen gedaan over de uitslag van een examen.

 • Wanneer heb ik recht op een volledig NIMA Diploma?

  Ieder NIMA Examen bestaat uit twee modules. Indien beide modules met goed gevolg (5,5 of hoger) zijn afgerond heeft de kandidaat recht op een NIMA Diploma. Het NIMA geeft géén (deel-)certificaten uit voor het behalen van slechts één module.

  Uitzonderingen op bovenstaande zijn de volgende examens, die bestaan uit slechts één module.

  • NIMA Basiskennis Marketing
  • NIMA/MOA Sensorisch Onderzoeker-A
  • NIMA/MOA Sensorisch Onderzoeker-B 

 • Ik wil mijn examenwerk inzien.

  Voor de inzage van examenwerk zijn enkele voorwaarden geformuleerd in de Algemene Bepalingen. Op deze pagina vind u het formulier en meer informatie over de procedure.  

 • Hoe lang is een behaalde NIMA module geldig?

  Een behaalde NIMA module is drie jaar geldig. Op NIMA-A niveau geldt dit vanaf januari 2010, op NIMA-B niveau geldt dit vanaf oktober 2010.
  Modules die voor die tijd behaald zijn, zijn vijf jaar geldig.

  Een behaalde NIMA-C1 module is slechts drie opeenvolgende schriftelijke examenmomenten geldig (wat in de praktijk neerkomt op ongeveer anderhalf jaar). Mocht het door omstandigheden niet haalbaar zijn om binnen die tijd uw NIMA-C2 module te behalen, dan kunt u schriftelijk uitstel aanvragen.

 • Ik heb NIMA Examen gedaan maar sta niet in het NIMA Diplomaregister, waarom niet?

  Het NIMA Diplomaregister is compleet vanaf 1990. Wanneer je voor die tijd een NIMA diploma hebt gehaald is deze niet in het Diplomaregister opvraagbaar. Het NIMA Diploma wordt daarnaast uitgegeven indien alle NIMA Examenmodules waaruit het examen bestaat met een voldoende zijn afgerond, binnen de termijn die daarvoor staat (3 of 5 jaar). In de meeste gevallen moet je dus twee maal examen bij NIMA doen voor je een diploma hebt behaald.

 • Ik heb mijn diploma ontvangen maar deze staat nog niet in het Diplomaregister, hoe kan dat?

  De verwerking van jouw diploma in het NIMA Diplomaregister duurt ongeveer 2 weken. NIMA Diploma’s zijn allemaal internationaal gecertificeerd. 

 • Ik heb een persoonscertificering, is mijn titel ook te vinden in het Diplomaregister?

  In het Diplomaregister staan alleen NIMA Diploma's. Voor SMP en RM bestaat een register van het EMC  (European Marketing Confederation). Hierin zijn alle RM’ers en SMP’ers opgenomen en kun je aan de hand van een aantal criteria zoeken of iemand de titel draagt. Het register vind je hier: https://www.pe-online.org/public/maatwerk/emc/

NIMA Top Marketing Companies

Top marketing company