De Amerikaanse schilder Jackson Pollock produceerde in 1948 het schilderij ‘No.5’. Pollock die gerekend wordt tot de abstract expressionistische Amerikaanse school had grote invloed op de schilderkunst. Zoals het veel kunstenaars vergaat had Pollock het moeilijk met het leven. Alcohol was zijn vriend en was het niet dankzij de financiële ondersteuning van kunstverzamelaar Peggy Guggenheim dan was hij misschien wel verdwenen in vergetelheid. Ik ben een fan. Pollock markeert een soort van einde van alles wat we daarvoor kenden. Met zijn drip paintings deed hij iets dat nog niet op die manier eerder was gedaan. Hij verkende nieuw terrein. ‘No.5’ werd in 2006 voor 140 miljoen dollar geveild en staat daarmee in de toptien van duurste schilderijen ooit.
Pollock creëerde waarde die bij zijn leven maar door weinig mensen werd herkend. Daar stond hij bepaald niet alleen in, want veel kunstenaars stierven in armoede. Misschien heb je ook wel een breder perspectief nodig om waarde te herkennen, tijd geeft bijvoorbeeld context. Guggenheim herkende de waarde wel, ze zag iets dat anderen niet konden zien.
Het creëren van waarde is de heilige graal van de marketing-industrie.
Het creëren van waarde is iets mysterieus, iets ongrijpbaars. Eigenlijk kan alles waarde vertegenwoordigen als het verhaal maar klopt. Een steen, een haan, een schilderij, een schelp, een koe of een boom – eigenlijk maakt het niet uit. Een mooi geslepen steentje kan nog steeds miljoenen waard zijn. Waarom is onduidelijk. Misschien wel gewoon omdat we het met elkaar hebben afgesproken.
Lees deze blogpost van Tadek Solarz op
Marketingfacts is een gezamenlijke onderneming van NIMA en BBP Media