Achter de schermen bij Obelink: Van kleine sportwinkel naar kampeergigant

Op 27 november krijg je de kans om een kijkje te nemen bij Obelink, de grootste kampeerspecialist van Europa. Het familiebedrijf, opgericht in 1959, heeft een indrukwekkende groei doorgemaakt: van een kleine sportwinkel tot een groot bedrijf met een winkeloppervlak van 72.500 m² en een uitgebreid online platform. Ben je marketeer, retailer of gewoon benieuwd hoe een bedrijf succesvol kan transformeren en blijven groeien? Dan is deze bijeenkomst een buitenkansje.

Meer weten of meedoen? Voor NIMA-leden en niet-leden/introducees organiseert NIMA Regio Oost: kijkje in de keuken bij Obelink – Innovatie en groei in kamperen en outdoor.

Van sportwinkel naar Europees marktleider in kampeerartikelen
De geschiedenis van Obelink begon in Aalten, waar Jan en Janny Obelink een sportwinkel startten. In eerste instantie verkochten ze vooral voetbalschoenen, sportkleding en vrijetijdskleding. Kamperen was nog geen onderwerp van gesprek. Toen ze in 1966 besloten met hun bedrijf te verhuizen naar een oud fabrieksgebouw, kreeg Jan een idee: een winkel waar mensen terecht kunnen voor álles rondom kamperen. Ondanks de nodige sceptische reacties zetten ze door en begonnen ze met de verkoop van tenten en kampeerspullen. De rest is geschiedenis. Obelink groeide ook buiten de landsgrenzen uit tot een begrip, waar kampeerliefhebbers alles vinden voor avonturen in de natuur.

Innovatie in het DNA van Obelink
Obelink heeft zich niet beperkt tot een fysieke winkel alleen. Al vroeg zag het de potentie van online verkoop, en in 2006 lanceerden de ondernemers hun eerste webshop. Inmiddels levert Obelink kampeerartikelen door heel Europa en weten klanten het bedrijf te vinden als dé plek voor zowel basisbenodigdheden als hoogwaardige kampeeruitrusting. Deze drive om te vernieuwen en in te spelen op veranderende klantbehoeften heeft geleid tot een aantal belangrijke beslissingen die hun positie als marktleider verder versterken.

Implementatie van een holacratische organisatiestructuur
Bij hun zoektocht naar een efficiëntere en flexibele manier van werken, heeft Obelink de overstap gemaakt naar een holacratisch model. Geen traditionele hiërarchieën, maar zelfsturende teams die vanuit gedeelde verantwoordelijkheden en expertise werken. Tijdens de NIMA-bijeenkomst legt directeur Berry Velthuis uit hoe dit model is opgezet, wat de voordelen zijn, en hoe medewerkers deze verandering ervaren. Holacratie is een vooruitstrevend organisatiemodel dat perfect past bij een bedrijf dat innovatie en efficiëntie hoog in het vaandel heeft.

Herinrichting van de webshop: van retailer naar marktplaats
Met de uitbreiding van zijn webshop in 2021 heeft Obelink een strategische stap gezet door het platform ook open te stellen voor verkooppartners. Dit houdt in dat kampeergerelateerde merken hun producten nu via Obelink kunnen verkopen. Wat begon als een ‘gewone’ webshop is inmiddels een breed platform, een marktplaats die een groter publiek bedient. Door deze stap kan Obelink zijn klanten een breder assortiment aanbieden en verder inspelen op de veranderende behoeftes van de kampeermarkt. Het geeft ook interessante inzichten in hoe het bedrijf de brug slaat tussen offline en online klantbeleving, iets wat tijdens de bijeenkomst uitvoerig wordt besproken.

Een kijkje in de kampeergelukfabriek
Bezoekers van de NIMA Oost-bijeenkomst krijgen een rondleiding door de ‘Kampeergelukfabriek’: het moderne distributiecentrum dat in 2023 werd geopend. Dit centrum, uitgerust met technologieën zoals flowracking en ‘Goods to Person’-systemen, weerspiegelt de aandacht van Obelink voor efficiëntie en duurzaamheid: de plek waar innovatie en duurzaamheid samenkomen. Het dak ligt vol met zonnepanelen en er wordt gebruikgemaakt van een dozenvouwmachine die verpakkingsmateriaal reduceert. In deze omgeving zie je hoe Obelink streeft naar een naadloze en duurzame klantenservice.

Hoe ziet het programma eruit?

  • 15:00 uur: De middag start met een rondleiding door het geautomatiseerde distributiecentrum, de Kampeergelukfabriek: technologische toepassingen die het logistieke proces optimaliseren.
  • 16:00 uur: Berry Velthuis, die sinds 1998 betrokken is bij het familiebedrijf, geeft een boeiende presentatie. Hij deelt hoe Obelink met zijn holacratische structuur en nieuwe webshopstrategieën inspeelt op veranderingen in de markt.
  • 16:30 uur: We sluiten de dag af met een gezellige borrel. Een mooie gelegenheid om na te praten, vragen te stellen, en te netwerken met andere deelnemers.

Schrijf je nu in!
Of je nu op zoek bent naar nieuwe inspiratie, meer wilt leren over holacratie, of gewoon benieuwd bent naar hoe een kampeergigant werkt achter de schermen, deze bijeenkomst biedt je een kijkje in de wereld van Obelink. Meld je aan voor een inspirerende middag rond innovatie en een hart voor kamperen.