Beroepen voor de toekomstige marcomprof


Door Peter Koelewijn*

De afgelopen tijd wordt er veel geschreven over het effect van robotisering op de arbeidsmarkt. Niemand kan precies voorspellen wat er gaat gebeuren, maar over een ding zijn de meesten het eens: de aard van ons werk gaat de komende jaren snel veranderen. Veel taken zullen veranderen en de werkomstandigheden zullen er waarschijnlijk anders uit komen te zien. Ook de samenleving verandert snel vanwege de technologische ontwikkelingen. Deze trend leidt tot doorontwikkeling van bestaande beroepen, maar ook het ontstaan van nieuwe beroepen. Nationale Beroepengids onderzocht de trends en stelde onlangs een lijst van 21 beroepen met toekomst op.

De beroepen die eruit springen zijn bijvoorbeeld Growth Hacker, Specialisten in Agile methodieken en de Data Scientist. Welke kansen levert dit voor de marketing,- communicatieprofessional op? Hieronder vind je een aantal richtingen die voor jou interessant kunnen zijn.

De Inspirator
De Inspirator komen we al een tijdje tegen in marketing- en communicatieland. Beïnvloedingstechnieken op basis van emotie komen we o.a. tegen in de politiek, in branding, en storytelling. Maar tegenwoordig komen we deze ook steeds vaker tegen op de werkvloer, in de vorm van “Werkgelukdeskundige”. Krista de Wolff werkte al een paar jaar als communicatieadviseur en had altijd de wens om bij te dragen aan het werkgeluk van mensen. Toen zij toe was aan een nieuwe stap heeft zij zich in dit onderwerp verdiept. Ze bezocht congressen, praatte met mensen binnen het werkveld en volgde een opleiding. Tegenwoordig draagt zij bij aan het werkgeluk van mensen onder andere door middel van workshops en team coaching gericht op persoonlijk leiderschap en inspiratiesessies bij organisaties. Daarnaast deelt ze kennis en inzichten over gelukkig werken en zoekt ze de verbinding met mensen binnen het werkveld. Dit met als doel onderwerp meer onder de aandacht krijgen. Echt een communicatie beroep dus. Als je meer wilt weten over haar groeipad, je vindt hier een interview met Krista.

De Recruitment Marketeer
Recruitment is de afgelopen jaren de snelst groeiende HR-expertise. De veranderende arbeidsmarkt en het oplopende tekort aan hoogopgeleid personeel heeft ervoor gezorgd dat werkgevers moeten vechten om die hooggekwalificeerde kandidaat. Dit zal de komende jaren alleen maar toenemen, dus recruitment begint een steeds belangrijker focusgebied te worden binnen organisaties, want het wordt steeds complexer. Arbeidsmarktcommunicatie is Company Branding geworden. Hierbij is het belangrijk dat je tegenwoordig de echte waarde die je als werkgever kan leveren aan jouw toekomstige werknemers kan ontdekken én communiceren. Daarnaast wordt online werven steeds specialistischer, want met een vacature advertentie alleen kom je er niet meer. Naast Linkedin en Twitter, kan je binnenkort ook Facebook voor je werving inzetten, Snappchat komt er aan en volgens sommigen biedt ook Whatsapp mogelijkheden. Recruitment begint vandaag de dag bij communicatie en marketing, dus als je jezelf op dit vlak specialiseert heb je goede kansen.

De Growth Hacker en Agile Specialist
De vraag naar Scrum Masters en Product Owners groeit de laatste jaren aardig hard. Dit komt omdat vele grote corporate organisaties doorkregen dat ze aan alle kanten werden ingehaald door wendbare gespecialiseerde start-ups. Die start-ups die via de Agile, Lean of Growth Hacking filosofieën werken krijgen het namelijk wel voor elkaar om snel nieuwe features, platforms of apps te lanceren. En, misschien nog belangrijker, om snel groei te realiseren. Een Growth Hacker is een Online Marketing Specialist die zich specifiek richt op het versnellen van de groei door het proces of een bepaalde methodiek te “hacken”. Hij of zij doet veel kleine testen/experimenten om de meest effectieve methode te vinden om zo snel mogelijke groei te realiseren, wanneer deze methode is gevonden zal hij/of zij de methode zoveel mogelijk inzetten. De Growth Hacker is vaak een veelkunner die zich daarnaast gespecialiseerd heeft in een aantal disciplines, zo heeft de Growth Hacker overzicht van alle mogelijkheden en zoekt hij of zij meerdere aansluitende elementen bij elkaar om een zo groot mogelijke effectiviteit te realiseren.

Online MarketingCommunicatie

Dit klinkt natuurlijk als een open deur, online marketingcommunicatie, maar dat is het misschien niet. Als je als online-communicatieprofessional werkt gaat, zal je jezelf toch richting online marketing moeten gaan bewegen. En andersom. Een blogger van tegenwoordig moet toch ook een beetje van SEO af te weten, of van social media advertising. Want jouw berichten moeten wel gevonden worden en met de moordende concurrentie binnen social media is organisch bereik best lastig te realiseren. En andersom moet SEO-specialist tegenwoordig ook goed kunnen schrijven, want anders kan hij/of zij die linkbuilding wel op het buikje schrijven. En dan is het wel belangrijk dat het inhoudelijk sterk is, want de ouderwetse “persberichten” worden niet meer geplaatst. Linkbuilding is PR geworden en PR zonder linkbuilding wordt niet meer geaccepteerd.

Nu ligt hier een mooie kans, want Online Marketeer is door het UWV geclassificeerd als kansberoep. Dat houdt in dat je daar een opleidingsubsidie van €2500,- voor kan krijgen. Een goede stap kan zijn om eerst je online marketing kennis te testen. De link verwijst naar de gratis test van het Nima, die het onlangs met Sqillzer heeft gelanceerd.

Er zijn dus een hoop mogelijkheden, veel meer dan je misschien denkt. Het belangrijkste element is dat je ervan bewust wordt dat je jezelf continu moet blijven ontwikkelen en dat leuk gaat vinden. Daarnaast is het belangrijk dat je jezelf de juiste vragen stelt. Niet alleen “Waar sta ik over 5 jaar?”, maar ook de vraag “Wat wordt er over 3 jaar van mijn huidige beroep verwacht?”. Als je die opvolgt met een vraag “Welke kansen biedt mij dit om waarde te leveren of te creëren?”, dan begint jouw creativiteit te werken. Dan kan je wellicht op een beroep uitkomen dat vandaag de dag nog niet bestaat.

Het meeste leer je al doende, als je het aandurft om nieuwe dingen te proberen en uit je comfortzone te stappen. Daarnaast is er zo ontzettend veel informatie te vinden, dus wanneer je al doende hebt ontdekt wat je leuk vindt en wat succesvol is, dan kan je jezelf online in het onderwerp verdiepen. Of bijvoorbeeld een opleiding volgen. Via deze weg heb ik mijzelf in de praktijk omgeschoold van advertentieverkoper tot mediaplanner, tot search marketing account manager, tot ondernemer, tot online marketing manager (terug naar loondienst want die onderneming was vooral heel leerzaam), uiteindelijk tot Freelance Growth Hackende SEO Specialistische Blogger die vanaf een tropisch eiland werkt.
Peter Koelewijn is werkzaam bij de Nationale Beroepengids – deze blogpost verscheen ook op Frankwatching