De Metagids #2: Trapped in the Metaverse, heibel over Web3 en TikTok groter dan Google

Mijn oog viel afgelopen week op twee belangrijke gebeurtenissen, waar gek genoeg in de Nederlandse media weinig aandacht aan is geschonken. Terwijl volgens mij beide voorvallen toch echt bepalend zijn voor de richting waarin het metaversum zich ontwikkelt.

TikTok meest bezochte website in 2021

Allereerst maakte Cloudfare, een cloud-infrastructuurbedrijf dat het internetverkeer meet, bekend dat TikTok ’s werelds meest bezochte website van 2021 was. De kortefilmpjesapp, dat sinds het begin van dit jaar maandelijks meer dan 1 miljard bezoekers aantrekt, stoot hiermee zoekmachine Google, dat vanaf 2014 de ranglijst van de meest populaire websites aanvoerde, van de troon. Mede dankzij de pandemie heeft TikTok een explosieve groei door kunnen maken. Volgens het moederbedrijf ByteDance is TiKTok dé go to site voor jongeren.

Ronduit schokkend is het dat TikTok niet of nauwelijks gereguleerd is. Het verleden leert dat ook dit sociale media platform een gitzwarte kant heeft. Zo bleek uit recent onderzoek van The Wall Street Journal dat de algoritmen van de app minderjarigen naar video’s over seks, drugs en eetstoornissen leiden. Ook deepfakes, nepnieuws en samenzweringstheorieën, zoals de School Shooting Challenge, worden gretig gedeeld op het platform, waardoor het voor de gemiddelde gebruiker welhaast onmogelijk is om nog langer nep van echt te onderscheiden. En met de privacy wordt het niet zo nauw genomen. Niemand weet precies hoe het Chinese bedrijf met de gebruikersdata omgaat. Hebben we dan helemaal niets geleerd van Facebook en al haar excessen? Wat kan er in hemelsnaam fout gaan?

Dit artikel is geschreven door Sander Duivestein en verscheen eerder op