Het aanstaande metaversum is gebaseerd op Web3. Het is een logische evolutie op het statische Web1 (lezen) en het interactieve Web2 (lezen en schrijven). Web3 voegt hier eigenaarschap aan toe. Dankzij cryptotechnologie is het voortaan mogelijk om een stukje van het internet, een stukje internetgeschiedenis of een stukje internetcultuur te bezitten.
Web3 introduceert dus digitale schaarste en het betekent de financialisering van het internet. Iedereen kan voortaan een meme, een plaatje, een cryptomunt, virtuele sneakers of een ander digitaal artefact kopen, bezitten en verhandelen.
De afgelopen twee jaar is Sander Duivestein ondergedoken in de wereld van deepfakes, nepnieuws, samenzweringstheorieën, influencers, virtuele mensen, generatie Z, memes, crypto, NFTs, Web 3.0, virtual reality en de Metaverse. Dit heeft geresulteerd in het boek Echt Nep waarin wordt geschetst hoe nep en echt dwars door elkaar heen lopen en hoe het mogelijk is dat nep meer waard is dan echt. In De Metagids duidt hij wekelijks op Marketingfacts wat de impact van de Metaverse op onze economie en maatschappij is.
Maar de onderliggende architectuur van Web3 is radicaal anders dan in de voorgaande fasen: het wordt niet langer centraal bestuurd door Big Tech bedrijven, maar de controle over het netwerk ligt in de handen van de mensen die het gebruiken (gedecentraliseerd en zelfs gedistribueerd). Precies zoals het internet oorspronkelijk bedoeld was.
Dit artikel is geschreven door Sander Duivestein en verscheen eerder op