Verbrand de ‘shit brand consultant’
“Jouw draagbare wc-business heeft echt niks te leren van Steve Jobs en als een consultant ook maar begint over de behoeftenpiramide van Maslov, zou je ‘m de deur uit moeten trappen.” We zijn al een tijdje bezig Mark Ritson eens in Nederland te krijgen. De Australische marketingprofessor met een column op Marketingweek werpt zich op als een soort standup marketing-comedian die grofgebekt en spot on tegen zo ongeveer alles en iedereen tekeer gaat die een marketinghype labelt als marketingtrend.
Millennials, Big Data, Innovatie, het noemen van Apple of Steve Jobs: doe het niet, adviseert Ritson. Tenminste niet als je adviseert over merkenmanagement. Wie hard wil lachen om de blaaskaken van het vak leest zijn laatste seven unmistakable signs of a shit brand consultant. Wat ons betreft zijn beste van dit jaar. Ritson kan het ook goed voor een publiek.
De sales rep als thought leader
Contentmarketing is natuurlijk wel zo’n beetje de name of the game op het moment, maar het blijft worstelen. Voor marketeers, maar zeker ook voor communicado’s en bureaus. Het doel van marketing is sales, dus waar zit de ROI? Voor wie een goed onderbouwd plan wil schrijven is dit artikel Social Media vs. Content: Where Should You Invest? van Marketingprofs écht een goede. Oók als niemand je meer iets hoeft te leren, dan leer je trenminste hoe je het uitlegt.
En wie tóch bezig is een punt te maken, pakt direct deze 5 Not-So-Obvious Ways Sales Can Leverage Content Marketing to Close Deals mee. “Sales reps moeten zich opwerpen als Thought Leaders”, aldus het Content Marketing Institute. Probeer die maar eens uit aan de lunchtafel. En als u dan toch een bammetje zit te knagen met de jongens en meiden van sales: What marketers can learn from getting closer to sales verschaft wat voordelen tijdens het gesprek.
Empowermint van Unilever
Bij Unilever zal de komende maand met gepaste spanning naar de kalender worden gekeken, want voor ze het weten zijn ze daar een Europees/niet-Europees bedrijf, al zullen de Britten hen nooit laten vallen. Daar is ‘Lever’ te Brits voor. En dat net nu de vaart er lekker inzit, want dat de Nederlands-Britse voed- en zeepgigant ‘verantwoord’ ging, zal u niet ontgaan zijn, maar dat het bedrijf ook grappiger, normaler en benaderbaarder wordt haal je uit kleine dingetjes.
Zoals de rap van CMO Keith Weed in antwoord op klachten over radiogebruik als medium. Nog mooier is trouwens de Ben & Jerry-variant die het vorige week uitbracht om de idiote ‘homowetten’ van North Carolina ter discussie te stellen. Keuzes maken is consequenties trekken en dat het nieuwe CSR-denken Unilever ook iets oplevert, stelt diezelfde Weed in Marketingweek. De sustainable living brands zorgen voor de helft van de groei en ze groeien ook nog eens 30 procent harder dan de overige merken. Snapt Unilever dan iets wat andere marketingorganisaties niet snappen? Ja, vinden ze bij Campaign.
B2B Marketing & The life of Pi
B2B-marketing verschilt in de basis natuurlijk niets van enige andere marketing; doel en middelen zijn hetzelfde. Het maakt wel veel uit of je je tot grote groepen consumenten richt – zoals B2C – of heel specifieke groepen professionals, of zelfs enkelingen. Arthur Simonetti (DSM) schreef er bij de buren van MOL een mooie verhandeling over en introduceert de pi-shaped marketeer, of marketeer 3.14 zo u wilt.
Relevant want ook in B2B is contentmarketing – met alle bijkomende storytelling – the name of the game, wat The American Marketing Association trouwens nog eens benadrukt met dit mooie artikel. En voor de Calimero’s die vinden dat er veel te weinig aandacht uitgaat naar de wat minder sexy, maar toch zeer relevante marketingactiviteiten van de B2B-ers, is dit interview met CMO Bill Macaitis van de stormachtig opstomende start-up Slack (omzet inmiddels 3.8 miljard dollar) een aanrader. Hij benoemt het mooi: “B2C always felt a bit more cutting edge. When it came to B2B, I was disappointed, it felt like it was a playbook that hadn’t changed in 40 years”.
Een beeld dat MF-blogger Tristan Lavender trouwens ook aanstipt in een lekker geschreven betoog: “Het is een van de meest vertrouwde marketingbegrippen. En ook een van de meest gedateerde. De campagne. In veel B2B-organisaties is het nog steeds de modus operandi.”
Creatief beroep
Tot besluit drie artikelen uit de serie ‘lees je niet dagelijks over, is wel marketing, nuttig en doe je direct je voordeel mee’. Distribution is a creative discipline, op Warc beschrijft de door marketeers vaak meest veronachtzaamde P, die van plaats. Verder een fijn stuk op Marketingweek over de instuimige opkomst van psychologen onder de marketeers – zélfs onder marketingdesigners Why brands are applying the principles of psychology to design. En uit de buitencategorie: PR, sponsoring en citymarketing to the next level: Giro d’Italia goed voor 30 mln euro PR-waarde in Nederland. Een bedrag dat – maar dat is makkelijk met met de kennis van nu – vast aan de lage kant bleek geschat. Bij Jumbo in Veghel krijgen ze dezer dagen in ieder geval de grijns niet meer van hun gezicht, hier ook niet.
Voor tips en andere mooie stukken over marketing weet u me te vinden hé. Iemand moet het doen.
* Luuk Ros is Manager Content en Business bij NIMA – deze blogpost verscheen eerder op Marketingfacts