Het succesverhaal van Jan Liebeton

    Wil je weten hoe ze dat doen?

    Ben je zelf aan het denken om een NIMA C opleiding te volgen, maar heb je twijfels hoe je dit moet aanpakken en wat je er allemaal voor moet doen?

    Laat je dan informeren door kandidaten die je voorgingen. Zij geven een volledig maar authentieke beschrijving over wie ze zijn en welke goals ze hadden voordat ze hieraan begonnen. Allen hebben bij verschillende opleiders de opleiding NIMA C gevolgd. Met succes!

    Op 7 februari 2023, gingen er van de 6 kandidaten voor het laatste gedeelte van de opleiding een spannende middag tegemoet. En ja…. ze hebben het alle! 6 gehaald, Echte Toppers!

    Jan Liebeton

    • Wie ben je?

    Mijn naam is Jan, ben 57 jaar en werk al 30 jaar voor AGC Nederland, een vlakglasproducent. Voorheen was ik verantwoordelijk als productieleider en sinds een paar jaar verantwoordelijk voor product en voor de marketing van brandwerend glas. Ik zit samen met andere collega’s van AGC Europa in het MT voor zowel het product als de marketing.

    • Waarom gekozen voor een NIMA C opleiding

    Doordat ik nu verantwoordelijk werd voor marketing en dacht dat ik ongeveer wel wist wat marketing inhield, had ik toch de behoefte om me bij te scholen op het marketingvlak. Ik heb in Delft gestudeerd en ben groot gebracht in het oude denken nl. gewoon doen wat de organisatie wil, ongeacht of de markt of consument dit wenst. Met een docent van een commerciële opleider heb ik mijn CV laten bestuderen en met hem besloten dat het een goed idee was om met NIMA C te gaan starten.

    • Wat heb je moeten doen om de opleiding af te ronden en wat heb je moeten laten?

    Ik ben vlak voor de coronatijd begonnen en dat maakte het toch wel lastiger omdat je niet bij elkaar was en je toch wel behoefte had aan sparren over bepaalde onderwerpen. Je concentratie was ook anders. Nog wat privé situaties maakte het voor mij niet eenvoudiger om te studeren. Vooral de inschatting hoeveel uur het kost naast je werk was toch echt veel meer dan dat je denkt nodig te hebben en er officieel wordt aangegeven. Het voelt alsof je 5 km mag hardlopen maar je eindigt in een halve marathon.

    • Was je tevreden met de opleider en docent?

    Misschien was het de periode, maar ik vond dat er nogal wat onduidelijkheid was over het niveau van het examen. Er was ook net een overgang van het oude naar het nieuwe niveau. Dit gaf discussie. Mijn docent vond ik een hele goede man, hij motiveerde en stimuleerde mij. Deze ervaring had ik jammer genoeg helemaal niet bij de scriptiebegeleider en dat veroorzaakte toch wat stress.

    • Wat was de casus?

    Een analyse van mijn eigen bedrijf. We bieden veel aan, verschillende productgroepen maar we weten eigenlijk niet of we het voor de juiste doelgroepen aanbieden en of we de verschillende segmenten laten matchen. We moeten veel meer beoordelen in welk segment wat nodig is en welke marktbenadering wij kiezen voor zowel het product of diensten als doelgroep.

    • Wat miste je?

    Vooral het overleg met elkaar, de energie, het overbrengen van kennis aan elkaar met je medecursisten. Dat ging slecht tot niet in deze coronatijd.

    • Wat vond je van het examen? Wat was goed, wat kon beter?

    Het was behoorlijk pittig, maar er was ook onduidelijkheid over mijn niveau. Mijn scriptie was eerst afgekeurd omdat het precies in de overgang was naar het nieuwe niveau. Ook het aantal sheets wel of niet te gebruiken gaf discussie. Uiteindelijk heb ik er wel van geleerd om mijn inzicht in de marketing te verscherpen en te zien waar mogelijkheden liggen. De examinatoren hebben zich goed ingelezen ondanks dat ik in een afwijkende branche werkzaam ben.

    • Hoe voelde het, toen je je uitslag kreeg bij de scriptie?

    Ik voelde een enorme opluchting en een beetje ongeloof…. heb ik het echt gehaald? Ik was enorm blij en ben lekker uit eten gegaan met mijn vrouw om het te vieren!

    • Wat ga je als NIMA C professional anders doen?

    Twee dingen ga ik anders doen, eerst goed naar de markt kijken waar we actief in zijn en hoe we daarin functioneren en dan de hernieuwde inzichten toepassen maar natuurlijk ook te delen met de organisatie, zodat we allemaal dezelfde inzichten krijgen om er vervolgens naar toe te kunnen groeien met resultaat.

    • Jouw advies voor toekomstige studenten? En wat voor NIMA?

    Mijn advies voor studenten is, zoek een groepje om mee te kunnen sparren, dus met dezelfde interesse op NIMA C niveau. Voor NIMA, maak het duidelijker wat er verwacht wordt en wat het niveau precies betekent. Daarnaast wat je kunt doen om bij te blijven, bijv. het stimuleren van strategische denken of bepaalde literatuur.