Kwaliteitskeurmerk vanuit de beroepsvereniging

Het marketingvak is dynamisch en uitdagend. De wereld om ons heen verandert in een enorm snel tempo. De vraag is voor iedereen hoe je omgaat met die snelle ontwikkelingen, zo ook voor de marketeer, gecombineerd met de vraag hoe je aantoonbaar voorop blijft lopen.

Door Niek Scheppers*

Marketing is een vakgebied waar de laatste jaren steeds meer disciplines aan zijn toegevoegd en waar een enorme groei en zelfs wildgroei is ontstaan als het gaat om nieuwe marketingbureaus en (zelfbenoemde) marketingspecialisten. Dit komt enerzijds doordat voornamelijk online marketing een lucratieve business kan zijn, waarmee mensen geld kunnen verdienen. Anderzijds komt het ook omdat ‘marketeer’ geen beschermde beroepsgroep en titel is. Kortom, iedereen mag zich ‘marketeer’ noemen. Nu zijn daar uiteraard veel kundige mensen bij, maar dit is niet altijd het geval.

De Europese koepel van marketingberoepsverenigingen, The European Marketing Confederation (EMC), introduceerde daarom een aantal persoonstitels waaronder het label Senior Marketing Professional (afgekort: SMP) die in Nederland door het NIMA mag worden uitgegeven. Daarnaast heeft NIMA ook de kwaliteitskeurmerken Senior Communication Professional (SCP), Senior Digital Professional (SDP) en Register Marketeer (RM). Voor vakdocenten bestaat ook de titel NIMA Qualified Lecturer (NQL).

Persoonlijk ben ik sinds 2016 gecertificeerd als SMP en sinds 2018 ook als SDP. Het wordt me weleens gevraagd, dus hieronder eens een toelichting over wat deze titels precies inhouden en waarom ik er als marketingconsultant voor heb gekozen om mezelf te laten certificeren.

Uitgerekend de ‘online specialisten’ zijn als paddenstoelen uit de grond geschoten

SMP is een internationaal erkend kwaliteitskeurmerk om vakbekwame en hooggekwalificeerde marketeers te certificeren. In 2010 zijn de eerste SMP’ers gekwalificeerd en inmiddels zijn er in Nederlands momenteel meer dan 400 SMP’ers. De SMP-titel is dus een kwaliteitskeurmerk voor het marketingvak. Om ervoor in aanmerking te komen dien je aan een aantal voorwaarden te voldoen op het gebied van opleidingsniveau, kennis en ervaring in het vak. Ook wordt een aantal referenten gecontacteerd om dit te verifiëren. Zodra je eenmaal gecertificeerd bent, wordt er van je verwacht dat je actief blijft investeren in kennis en ontwikkeling. Dit houdt in dat er een Permanente Educatie-plicht is, waarbij je jaarlijks een minimaal aantal PE-punten moet behalen.

Op deze manier zijn SMP-titelhouders marketeers die aan opdrachtgevers kunnen laten zien dat ze gedegen marketingkennis en -ervaring hebben en dat ze zich blijven inspannen om zichzelf en het vak verder te ontwikkelen.

SDP staat voor Senior Digital Professional. Deze titel is in 2018 geïntroduceerd, specifiek gericht op het vakgebied van online marketing en digital marketing. Want uitgerekend in die hoek zijn de ‘online specialisten’ als paddenstoelen uit de grond geschoten. Voor ondernemers en organisaties wordt het dan steeds moeilijker om te weten welke online marketeer vakbekwaam is en welke niet. Om in aanmerking te komen voor de titel SDP moet je aantoonbaar kennis en ervaring inbrengen op vakgebieden als online strategie, Search Engine Marketing (SEO/SEA), Google Analytics, Contentmarketing, E-Mailmarketing. Er geldt een vergelijkbare toetsingsmethodiek als bij SMP en ook de verplichting dat je jaarlijks moet investeren in kennis en ontwikkeling door het behalen van PE-punten.

Ik moet zelf genoeg kennis en expertise tanken om die vervolgens door te kunnen geven

Maar de waaromvraag dus. Waarom heb ik bewust gekozen voor certificering? Er zijn meerdere redenen geweest om te kiezen voor een certificering als Senior Marketing Professional. En eerlijk is eerlijk, er hangt jaarlijks ook een prijskaartje aan, in combinatie met noodzakelijke opleidingen…. Om vanuit de metafoor ‘brandstof’ te redeneren: Ik moet zelf genoeg kennis en expertise tanken, om die brandstof vervolgens door te kunnen geven aan mijn opdrachtgevers. De opleidingsverplichting die er is, vanuit de permanente-educatieplicht, helpt en faciliteert me daarin.

Naast het adviseren en begeleiden van mijn opdrachtgevers ben ik altijd bezig met het investeren in persoonlijke ontwikkeling en kennis binnen mijn vakgebied. De wereld en ook het marketingvak veranderen razendsnel, waardoor ik bewust kies voor het bestuderen van nieuwe onderwerpen en het ontwikkelen van nieuwe kennis en vaardigheden. Vanuit die Permanente Educatie plicht, die verbonden is aan de SMP-titel, kan ik dat mooi combineren.

De visie die het EMC en het NIMA hebben rondom het introduceren van een kwaliteitskeurmerk voor marketeers, daar sta ik volledig achter. Natuurlijk is het hebben van een SMP-titel ook niet zaligmakend en er zijn ongetwijfeld ook veel marketeers zonder certificering die supergoed zijn in hun vak. En omgekeerd zullen SMP-ers ook wel eens een fout maken, maar ik vind dat de kwaliteit van het vak zo hoog mogelijk moet zijn en dat dit op verschillende manieren gestimuleerd en bewaakt moet worden. Via de SMP-certificering blijf ik betrokken om mezelf en het vak te ontwikkelen. Dat kan ik als waarde inzetten en overdragen aan mijn klanten.

De verplichting om PE-punten te moeten halen is een stok achter de deur

Inmiddels heeft NIMA een groot en uitgebreid netwerk van gekwalificeerde marketingprofessionals, die elkaar op regelmatige basis ontmoeten, online en offline. Het netwerk en de beroepsvereniging bieden een uitgebreid aanbod opleidingen en masterclasses aan, waarin ervaren gastdocenten hun kennis en expertise overdragen. Aan de ene kant helpt dit me bij het behalen van PE-punten maar het geeft me ook steeds weer nieuwe kennis en inzichten. En laten we wel wezen: het is vaak ook gewoon gezellig om naast de inhoud op informele wijze te netwerken met collega-marketeers.

De vraag die misschien het meest voor de hand ligt is wat je er echt aan hébt. Wat brengt de SMP- en SDP-titel mij concreet in de praktijk? Om direct heel eerlijk te zijn; het is in de praktijk nog nooit voorgekomen dat een nieuwe klant contact met me opnam met dit als reden. Als je dit artikel leest en je hebt precies dat als voornaamste doelstelling om een certificering te overwegen, gaat het je waarschijnlijk teleurstellen. Maar dat neemt niet weg dat het mij wel meer dan voldoende brengt. Tijdens gesprekken met ondernemers en bestaande of potentiële opdrachtgevers wordt regelmatig gevraagd waar SMP en SDP voor staan, aangezien ik die labels ook gebruik in mijn communicatiemiddelen. Het krijgen van die vraag is mooi, want dan kom je direct in gesprek over het marketingvak en op welke manier er onderscheid kan worden gemaakt.

Het helpt mij op die momenten vertrouwen te krijgen en duidelijkheid te scheppen bij mijn gesprekspartner. Daarnaast zorgt de verplichting om PE-punten te halen voor mij persoonlijk voor een stok achter de deur als het gaat om het blijven investeren in opleiding en ontwikkeling. Gezien het ontwikkelingstempo in dit vak is dat echt een must.

*Niek Scheppers is SMP en SDP en schreef deze post voor Marketingfacts

Wil je meer informatie over de NIMA Persoonstitels? Klik dan op de onderstaande knop.