Maak van je wilde vakantievoornemens een actielijstje – Vijf tips

Voor veel Nederlanders is de zomer hét moment om eens langs de honken te lopen van een lang en gelukkig leven. Tijdens bergwandelingen, hangend aan een zwembad, lekker lang buiten lunchend met vrienden of familie; velen parkeren de alledaagse sleur en doen dingen waar ze eigenlijk meer tijd voor zouden-willen-hebben. Leef je het leven dat je graag wil en doe je de dingen die je graag doet? Wat zou je willen veranderen? Hoe wil je je ontwikkelen? Naast wie en met wie wil je dat meemaken? Moet het roer om?

Psychologie van de koude grond natuurlijk, maar het roept bij veel vakantiegangers herkenning op. Samen met de kerstperiode is de zomervakantie voor veel professionals hét moment om een goed na te denken over grote en kleine kwesties. Of die vervolgens ook kunnen worden omgezet in actiepunten is alleen een kwestie van wíllen, want voor je het weet verzuip je weer in dagelijks werk en de dagelijkse sleur. Je opgelopen zomerbruin spoelt binnen een paar weken door hetzelfde doucheputje weg als de grootse plannen die je even daarvoor nog had. Zonde!

Voor alle beroepsgenoten die – om die reden – met een licht gevoel van onbehagen staren naar de Things To Do-some day-lijst en de ene zoomcall alweer afwisselen met de volgende teamvergadering: vijf milde tips van Team NIMA om grip te houden op dat knagende gevoel. En om het niet kwijt te raken, dat zinvolle gemijmer.

1. Schrijf eerst alles op
Tijdens je zomerloomte werd je overvallen door ideeën. Goede ideeën, slechte ideeën, krankzinnige ideeën en briljante ingevingen. Je sprak ze door, je dacht ze door en had alle tijd om daar rustig over na te denken. Die ideeën zijn nog niet weg, maar ze zakken wel weg naarmate de waan van alledag  je weer aan het werk zet. Probeer ze terug te halen door ze (niet op je werk!) op te schrijven. Kan gewoon een puntenlijstje zijn, maar zo komt je idee terug en heb je een checklist waar je over twee maanden nog eens doorheen kunt lopen. 

2. Ga werken aan jezelf
Veel goede vakantievoornemens hangen samen met ‘meer dit’ of ‘minder dat’, ‘voortaan anders’ of ‘beter worden in’. Er bestaan natuurlijk talloze mogelijkheden om aan je persoonlijke skills en vaardigheden te werken. NIMA heeft een heel aanbod ‘soft skills voor de marketingprofessional’, maar je persoonlijke ontwikkelbehoefte kan ook op een dieper niveau liggen; van loopbaancoaching tot het zoeken naar een mentor. Je kunt ook mentor wórden. Zet het in je agenda: ‘aanbod uitzoeken’, ‘HR bellen of we budget hebben’, kijk of je het concreet kunt maken. Dat geeft op zich al rust

3. Blijf doen wat je leuk vond, ook in je werk
Veel goede ideeën ontstonden omdat je op vakantie of tijdens de zomer uit je dagelijkse sleur gestapt was. Zodra je er weer ínstapt wordt je in beslag genomen door de waan van de dag. Zat je graag te mijmeren zonder specifiek doel: plan voortaan twee uur mijmeren zonder specifiek doel ín je werkweek. Kreeg je briljante insights tijdens natuurwandelingen, wavesurfen of borrelen aan het eind van de middag: Ga in de natuur wandelen, sporten of bedrijfsborrelen tíjdens je werk. Want ideeën ontwikkelen ís werk.

4. Back to school
We kunnen er – being NIMA – niet genoeg op hameren, maar ‘terug naar de schoolbanken’ is één van de beste manieren om een leven lang gelukkig te blijven werken. Niet alleen om iets bij te leren, of opnieuw te leren, maar ook omdat je er gelukkiger van wordt óm iets te leren. Het geeft je een gevoel goed bezig te zijn, je valt positief op onder collega’s, werk- en opdrachtgevers, je leert medestudenten kennen, het neemt onrust weg, je mist de boot niet, je maakt jezelf toekomstbestendig. Hoeft niet gelijk op MBA-niveau. Er bestaan minicursussen van een halve dag, of een paar avonden. Er bestaat een snoeptrommel, snuffel die eens door!

5. Bel Team NIMA
NIMA is geen bedrijf, er is geen andere doelstelling dan andere marketingprofessionals helpen bij álles wat ze doen. Niet alleen door honderden bijeenkomsten per jaar te plannen, maar ook door de telefoon op te nemen en de tijd voor je uit te trekken: waar sta je, wat wil je en hoe kunnen we je helpen? We denken graag mee, zijn blij als je contact opneemt. Over opleiding, netwerken, persoonlijke ontwikkeling, ‘het vak’, kansen, mogelijkheden, testjes die je kunt doen, van alles. En als Team NIMA je niet direct kan helpen, kennen we vaak wel weer iemand die dat wel kan. Beroepsvereniging voor marketingprofessionals, ook voor niet- leden. Vragen staat vrij, altijd. Mail ff voor een belafspraak, dan máken we tijd: members@nima.nl.

(Bonustip) Plan een nieuwe vakantie
Niks zo mooi als als een tijdje niet aan werk denken, waardoor je juist heel helder over je werk gaat nadenken. Zo werkt dat.