Het feit dat iets nieuw is, wekt vrijwel automatisch interesse. We zijn namelijk van nature nieuwsgierig (al heeft de een er wat meer van dan een ander). In Psychologie Magazine wordt het ook wel ‘Weetlust’ genoemd: “Een hongerig gevoel, het verlangen naar kennis. Iets in je wordt geprikkeld, waardoor je aandacht wordt getrokken, je dichterbij komt en meer wilt weten.” Door deze nieuwsgierigheid ontwikkelen we onszelf, leren we en komen we vooruit.
Het bevredigen van nieuwsgierigheid wordt ook gezien als een van de drijfveren om producten te kopen of diensten te gebruiken. Sheth, Newman en Gross onderscheidden in 1991 in ‘Why do we buy what we buy‘ vijf verschillende consumptiewaarden. Eén daarvan is de ‘epistemische waarde’: hierbij gaat het om de mate waarin nieuwsgierigheid, kennis of de explorerende geest bevredigd worden. Een geheel nieuwe ervaring heeft epistemische waarde. Men kiest voor een nieuw product als men verzadigd is bij het huidige merk, nieuwsgierig is of het verlangen voelt om iets nieuws te leren. Denk aan het proberen van een nieuwe voice-toepassing of simpelweg een nieuwe smaak ijs. Niet voor niets dus dat Tony’s Chocolonely aan de lopende band nieuwe smaken van de zo geliefde chocoladerepen toevoegt aan het (tijdelijke of vaste) assortiment.