Op 9 september 2021 vindt in DeFabrique te Utrecht Nima Marketing Day 2021 plaats. Antoinette Alma en Nick Nijhuis gaan het die dag hebben over moreel leiderschap in marketing. Een must see dus voor elke marketeer. Een korte kennismaking met beide sprekers.

Alma is docent en trainer en ontwikkelt onderwijs voor Hogeschool Windesheim. Haar kerngebieden zijn digital marketing, privacy, wetgeving, ethiek en persoonlijk leiderschap. Daarnaast is Alma binnen de hogeschool betrokken bij het innovatieteam van Windesheim met bijzondere aandacht voor het thema diversiteit en inclusie in het onderwijs.

Nick Nijhuis is eigenaar en digital marketeer binnen zijn eigen bureau NickLink. Hij helpt bedrijven met (morele) marketingkeuzes en het effectief uitvoeren daarvan; ook ondernemers in digital marketing voor onder andere Google. Daarnaast is hij docent en ontwikkelt hij onderwijs voor Hogeschool Windesheim. Zijn kerngebieden zijn eveneens digital marketing, privacy, wetgeving, ethiek en persoonlijk leiderschap. Nijhuis heeft NIMA C, is examinator NIMA Digital Marketing B en voorzitter van Nima Regio Oost.
Samen schreven zij het hoofdstuk over Moreel Leiderschap in het Marketingfacts Jaarboek 2021-2022.

Wat is jullie persoonlijke motivatie om te spreken tijdens Nima Marketing Day?
Als marketeers beïnvloeden we keuzes via onze activiteiten, onze boodschappen én door de manier waarop we budgetten inzetten. Door ons bewust(er) te zijn van die verantwoordelijkheid kan het vakgebied marketing een hele positieve bijdrage leveren aan peopleplanet én profit.

Wat is jullie in termen van marketing de eerste maanden van 2021 het meest opgevallen?
Dat thought leadership belangrijk is in onze aandachtseconomie om mensen te bereiken, bewust(er) te maken en aan te zetten tot een dialoog met elkaar.

Heeft corona (jullie) marketing veranderd?
Voor ons als docent en trainer nauwelijks. Wel zijn digitale ontwikkelingen ineens flink versneld, waardoor allerlei ‘vanzelfsprekendheden’ ineens wél bespreekbaar zijn en er meer aandacht is voor nieuwe kanalen en content.

Wat vinden jullie het goede aan een samenkomst als Nima Marketing Day?
NMD is een uitgelezen mogelijkheid om als beroepsgroep en als individuen met elkaar in gesprek te gaan over belangrijke onderwerpen. Het gaat verder dan kennis delen. Je gaat een dialoog met elkaar aan en dat is essentieel om tot gezamenlijk gedragen – morele – standpunten te komen rondom het vak.

Kunnen jullie een tipje van de sluier oplichten waarover jullie verhaal op 9 september gaat?
Hoe kun je bouwen aan een integer (persoons)merk en tegelijk impact hebben op maatschappelijke ontwikkelingen die jij belangrijk vindt.

Wat hopen jullie dat bezoekers van jullie sessie meenemen naar huis?
Het bewustzijn dat ze iedere dag bij kunnen dragen aan wat zij belangrijk vinden voor henzelf, de organisatie en de maatschappij.

PRESENTATIE ANTOINETTE ALMA EN NICK NIJHUIS OP NIMA MARKETING DAY 2021

Moreel leiderschap in marketing: Een sterk (persoonlijk) merk heeft een breed gedragen moraal en handelt ernaar

Mogen wij algoritmes inzetten die keuzes maken zonder dat gebruikers het weten? Je krijgt een moreel kompas om dit soort vragen te beantwoorden. Dat voorkomt ‘ongelukken’ zoals ‘nepnieuws’ bij Facebook. Wat is jouw verantwoordelijkheid als je een ’techreus’ als Facebook of Google inzet? Je leert als marketeer bewust na te denken wat ‘goed’ is én hoe je daar komt. Dat maakt je integer, waardoor anderen je morele keuze volgen, zodat je, als moreel leider, positieve impact hebt voor people, planet én profit.