(Interview over Masterclass Privacy) ‘Personalisatie-issues: shampoo voor de kale man’

Met de wens om te personaliseren en juist de afkeer van veel consumenten voor aantasting van hun privacy, lijkt het alsof marketeers en de markt twee kanten op willen. Hoeveel klopt daarvan? Enerzijds is er de ‘trend’ van eerlijkheid en authenticiteit, anderzijds leven we in een tijd van bigger data. De ePV zou de kaders van de wet moeten schetsen, maar het blijft lastig. “Natuurlijk zijn er bedrijven met een hoge risk appetite, die veel geld verdienen met persoonsgegevens en misschien de letter van de wet wel naleven, maar zeker niet de geest.”

Data van klanten zijn goud waard en je hoort er verantwoord mee om te gaan. Na de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG) werkt de EU aan een nieuwe wet die grote impact heeft op dataverwerkingen: de e-Privacy Verordening (ePV). Met de komst van de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG) staat dataprotectie hoog op de agenda, zéker bij marketeers. De impact van de ePV kan opnieuw fors zijn als cookie-muren worden verboden en Privacy by Design verplicht wordt. Bijvoorbeeld in de instellingen van browsers. Mag je bijvoorbeeld onder de e-Privacy Verordening nog adverteren op Facebook en via DoubleClick?

Het niet voldoen aan wet- en regelgeving of een datalek levert substantieel risico op voor je imago en financiën. Maar ook klanten vragen steeds vaker naar de kwaliteit van privacy en datamanagement. Kun je je eigenlijk onderscheidend positioneren op het gebied van e-Privacy? Renske Nouwens en Sjoera Nas zijn respectievelijk commercieel directeur en senior privacy-adviseur bij Privacy Company en hebben zich er serieus op ingevreten. Een interview met vragen en antwoorden over de letter en de geest van een wet waar consumenten reikhalzend naar uitzien en die bedrijven opnieuw doet huiveren. Toch?

Lees dit interview op 

 

 

Grote bedrijven zijn creatief in omzeilen van privacywet GDPR

Veel grote bedrijven houden zich volstrekt niet aan de net ingevoerde Europese privacywet GDPR. En dat terwijl minister Dekker juist van die grote organisaties zegt te verwachten dat zij helemaal conform de AVG opereren. Een rondgang langs de nodige belangrijke websites leert dat bedrijven vaak heel creatieve oplossingen bedenken, met name via de cookie-melding. Veel websites overtreden daarmee de wet, zeker als ze bezoekers niet toelaten zonder akkoord om cookies te kunnen plaatsen.

Lees dit artikel op Marketingfacts

 

Most global consumers are data pragmatists

The European Union’s General Data Protection Regulation (GDPR) came into force last Friday and, with so much attention focused on how companies make use of personal data, a new global survey has found that most consumers take a pragmatic approach to the issue.

According to the Global Alliance of Data-Driven Marketing Associations (GDMA), at least half (51%) of consumers across ten global markets are what it describes as “data pragmatists”.

These are people who are happy to share their personal data with businesses on a case-by-case basis and as long as there are clear benefits for them in doing so.

However, their number varies across the markets surveyed, ranging from just 39% in the Netherlands and 40% in Germany to almost three-in-five in Spain (59%), the US (58%) and Singapore (57%).

Lees dit artikel op WARC

 

GDPR is goed, blockchain is beter

In marketing en sales zijn twee elementen essentieel: aandacht en vertrouwen. Aandacht van klanten is steeds lastiger te krijgen, en klanten vragen zich op hun beurt af of bedrijven nog wel te vertrouwen zijn met hun gegevens. Waarom zouden anders grootschalige GDPR-acties nodig zijn? Er is een oplossing: door ontwikkelingen op het gebied van blockchain kunnen klanten steeds beter het heft in eigen hand nemen voor de controle en bescherming van hun data.

Bron een volledig bericht: Marketingfacts

‘Consumer insights zijn zowel vriend als vijand’

Als marketeer kun je steeds meer van je klant weten, maar tegelijk dringt zich de keerzijde van al die kennis actiever op dan ooit. De heilige graal van big data en customer insights ligt onder een vergrootglas dankzij de Europese privacywet GDPR en de perikelen met Facebook en Cambridge Analytica. Zorgvuldigheid is geboden. Wie had dat gedacht: consumenten die zich oprecht boos maken over privacy en wat bedrijven van hen weten. Natuurlijk waren er al veel langer nee/nee-stickers, Bel Me Niet-registers, adblockers en de Autoriteit Persoonsgegevens. Toch sprak het gros van de consumenten zich er zelden actief over uit. “Ik heb niks te verbergen”, was een vaste quote om de discussie af te kappen. Bedrijven hoefden zich dus lange tijd niet al te druk over hoe ze aan hun klantdata kwamen.

Lees dit artikel op Marketingfacts

Brands still have more to do on data privacy

GLOBAL: Businesses around the world are not doing enough to implement data-use governance practices or develop overall information security strategies, according to a new survey of 9,500 senior executives.

Globally, only half (51%) of executives report having an accurate inventory of customer and employee personal data, while just 53% require employees to complete training on privacy policy and practices.

And when it comes to third parties who handle the personal data of customers and employees, less than half (46%) conduct compliance audits to ensure they have the capacity to protect such information.

Lees verder op WARC

De ultieme checklist voor de GDPR

Nu 2018 begonnen is, komt de deadline echt dichtbij. Vanaf 25 mei moeten alle organisaties zich houden aan de nieuwe privacywetgeving: de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG / GDPR). Deze wet vervangt de huidige Wet bescherming persoonsgegevens en stelt strengere eisen aan de manier waarop persoonsgegevens worden verwerkt. Voor deel 10 van deze blogserie hebben wij als legal counsels van brancheorganisatie DDMA een ultieme AVG-checklist opgesteld met de 10 belangrijkste punten.

Lees deze blogpost van DDMA op Marketingfacts

 

Alles wat je als marketeer moet weten over toestemming onder de AVG

Met de nieuwe Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG of GDPR) krijgen consumenten meer controle over hun eigen data, zoals we in deel 3 van deze blogserie beschreven. Voor marketeers brengt dat een aantal nieuwe uitdagingen met zich mee als het gaat om toestemming voor het verwerken van die data. De toezichthouder, de Autoriteit Persoonsgegevens, heeft nog niet op alle wijzigingen toelichting gegeven, maar wat er tot nu toe bekend is zetten we alvast voor je op een rijtje. Waar heb je straks precies toestemming voor nodig?

Lees verder op marketingfacts

Integriteitstoets NIMA aangepast aan GDPR

Deelnemers die de kosteloze NIMA Integriteitstoets afleggen worden vanaf deze week ook bevraagd over hun kennis van de General Data Protection Regulation (GDPR). De vragenlijst is daarvoor aangepast in overleg met de Integriteitscommissie van NIMA. In mei 2016 is de nieuwe Europese wet voor databescherming in werking getreden en dat heeft, zoals bekend, verstrekkende gevolgen voor Europese marketeers en marketeers die gegevens verwerken van Europese consumenten. Van organisaties wordt verwacht dat zij vanaf die tijd hun bedrijfsvoering met de AVG in overeenstemming brengen. Zij krijgen daarvoor tot 25 mei 2018 de tijd. De nieuwe wet verscherpt regels uit de huidige Wet Bescherming Persoonsgegevens.

Laagdrempelig
De Integriteitscode van NIMA, bedoeld voor marketeers, bestaat uit tien gedragsregels en vereist dat marketeers de voor hun vak relevante wetgeving kennen, waaronder die op het terrein van privacy. Wie een NIMA Integriteitstoets met goed gevolg aflegt, bewijst daarmee voor zichzelf dat die voldoende op de hoogte is van integriteitsregels en relevante wetgeving. Een positief resultaat geeft het recht om het NIMA Integriteitslogo te hanteren. NIMA toont dit logo bijvoorbeeld in het openbare NIMA-register, maar het mag ook worden gebruikt op online profielen. Een goed testresultaat is drie jaar geldig. NIMA streeft naar een zo groot mogelijk draagvlak van de code en heeft als doel om deze zo laagdrempelig mogelijk beschikbaar te stellen.

Niet in de lijn
NIMA verwacht van iedere marketing-, communicatie- en salesprofessional een uitermate hoog gevoel van verantwoordelijkheid op integriteitskwesties. Naleving van de code is verplicht gesteld voor iedereen die ingeschreven staat in het NIMA-register, waaronder alle NIMA Diplomahouders. Volgens NIMA-voorzitter Martin Huisman is het bovendien van groot belang dat de GDPR afdelingbreed wordt gekend en nageleefd: ‘We ontvangen veel signalen uit het beroepsveld en via onze members waaruit blijkt dat men druk is met de nieuwe wet, maar het volstaat écht niet om dit over te laten aan een interne specialist, een afdeling, jurist of externe dienstverlener. Marketingmanagers en –directeuren moeten er ook aan geloven, eigenlijk geldt dat voor álle marketeers.’