Zo denken Nederlanders over data en privacy

Weten hoe consumenten denken over het delen van data en wat zij hierbij belangrijk vinden, is essentieel voor marketeers om te weten. Daarom publiceerde DDMA begin 2021 alweer de vierde editie van de DDMA Privacy Monitor, een door GFK uitgevoerd onderzoek onder ruim 1.000 Nederlanders. In dit artikel verbind ik de belangrijkste resultaten aan concrete adviezen.

Uit het onderzoek komen drie duidelijke punten naar voren:

  • Nederlanders zijn steeds positiever over het uitwisselen van gegevens met organisaties.
  • De meeste mensen hebben het idee weinig controle te hebben over wat er met hun data gebeurt.
  • Consumentenvertrouwen is onmisbaar voor een goed functionerende datagedreven samenleving.

1. Nederlanders zijn steeds positiever over het uitwisselen van gegevens met organisaties

Over de jaren heen laat de DDMA Privacy Monitor zien dat Nederlanders steeds positiever zijn over het delen van data met organisaties. Het aantal mensen dat sceptisch is over het gebruik van data door organisaties is gedaald, zeker in de het laatste jaar. Het feit dat mensen een digitaler leven leiden sinds corona, speelt hier hoogstwaarschijnlijk een rol. Deze groep sceptici lijkt nu pragmatischer te kijken naar het delen van data: de zorgen zijn er nog steeds, maar bereidheid tot delen is groter, maar er moet wel iets tegenover staan. Meer dan de helft van de Nederlanders (57 procent) is bezorgd over privacy.

Lees het gehele artikel op

Marketing through the ages: The 2000s bring the dilemmas of digital

As part of our 40th birthday celebration, we asked previous editors to sum up marketing and Marketing Week during their time at the helm. Ruth Mortimer was editor in the early 2010s as the impact of digital led to real challenges over scale versus consolidation of power, audience versus context and personal versus personalisation.

The story of marketing over the past decade is one of enormous contradiction. Our story takes place in a globalised world – connected by the internet – where it is possible to reach a global audience at mass scale with messages designed for each individual.

Lees dit artikel op Marketingweek

 

Most global consumers are data pragmatists

The European Union’s General Data Protection Regulation (GDPR) came into force last Friday and, with so much attention focused on how companies make use of personal data, a new global survey has found that most consumers take a pragmatic approach to the issue.

According to the Global Alliance of Data-Driven Marketing Associations (GDMA), at least half (51%) of consumers across ten global markets are what it describes as “data pragmatists”.

These are people who are happy to share their personal data with businesses on a case-by-case basis and as long as there are clear benefits for them in doing so.

However, their number varies across the markets surveyed, ranging from just 39% in the Netherlands and 40% in Germany to almost three-in-five in Spain (59%), the US (58%) and Singapore (57%).

Lees dit artikel op WARC

 

GDPR is goed, blockchain is beter

In marketing en sales zijn twee elementen essentieel: aandacht en vertrouwen. Aandacht van klanten is steeds lastiger te krijgen, en klanten vragen zich op hun beurt af of bedrijven nog wel te vertrouwen zijn met hun gegevens. Waarom zouden anders grootschalige GDPR-acties nodig zijn? Er is een oplossing: door ontwikkelingen op het gebied van blockchain kunnen klanten steeds beter het heft in eigen hand nemen voor de controle en bescherming van hun data.

Bron een volledig bericht: Marketingfacts

Mark Ritson: This is a critical point in marketers’ relationship with data privacy

The best case study I have ever used with MBA students is the story of Levi’s suit business. It sounds too bizarre to be true, but it is all too real.

A young and extremely enthusiastic marketing manager called Steve Goldstein starts working on a new product innovation – Levi’s Tailored Classics – an off-the peg, low-priced suit that Levi’s plans to market to its existing customer base for jeans. When I used to introduce the idea of Levi’s making suits to the classroom, every MBA student would wince. And it gets worse as Goldstein works out his pricing, product design and ad campaign (a man in a suit with a horse).

Lees dit artikel op Marketingweek

Krokodillentranen om Facebook en Cambridge Analytica

Boos en verontwaardigd. Dat waren de reacties in de media op de praktijken van marketingbedrijf Cambridge Analytica. Het bedrijf verzamelde de persoonsgegevens van duizenden Facebook-gebruikers en gebruikte die tijdens de Amerikaanse presidentsverkiezingen om kiezers te beïnvloeden door gerichte boodschappen te sturen en in te spelen op angst en onderbuikgevoelens. Dit leidde uiteindelijk tot felle kritiek op Facebook, dat die praktijken mogelijk had gemaakt. Er kwam zelfs een anti-Facebookbeweging op gang: prominenten als Elon Musk zegden hun account op. De zondebok leek gevonden.

Lees dit artikel op Marketingfacts

Brands still have more to do on data privacy

GLOBAL: Businesses around the world are not doing enough to implement data-use governance practices or develop overall information security strategies, according to a new survey of 9,500 senior executives.

Globally, only half (51%) of executives report having an accurate inventory of customer and employee personal data, while just 53% require employees to complete training on privacy policy and practices.

And when it comes to third parties who handle the personal data of customers and employees, less than half (46%) conduct compliance audits to ensure they have the capacity to protect such information.

Lees verder op WARC

De ultieme checklist voor de GDPR

Nu 2018 begonnen is, komt de deadline echt dichtbij. Vanaf 25 mei moeten alle organisaties zich houden aan de nieuwe privacywetgeving: de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG / GDPR). Deze wet vervangt de huidige Wet bescherming persoonsgegevens en stelt strengere eisen aan de manier waarop persoonsgegevens worden verwerkt. Voor deel 10 van deze blogserie hebben wij als legal counsels van brancheorganisatie DDMA een ultieme AVG-checklist opgesteld met de 10 belangrijkste punten.

Lees deze blogpost van DDMA op Marketingfacts

 

Alles wat je als marketeer moet weten over toestemming onder de AVG

Met de nieuwe Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG of GDPR) krijgen consumenten meer controle over hun eigen data, zoals we in deel 3 van deze blogserie beschreven. Voor marketeers brengt dat een aantal nieuwe uitdagingen met zich mee als het gaat om toestemming voor het verwerken van die data. De toezichthouder, de Autoriteit Persoonsgegevens, heeft nog niet op alle wijzigingen toelichting gegeven, maar wat er tot nu toe bekend is zetten we alvast voor je op een rijtje. Waar heb je straks precies toestemming voor nodig?

Lees verder op marketingfacts