Gisteren vond het NIMA Retail Marketing Congres plaats in Amsterdam. Een event in de serie ‘Marketing Now’-congressen waarmee de beroepsvereniging voor marketeers een snel ontwikkelend marketingonderwerp wil agenderen. Na de eerste bijeenkomst in dit format en waarbij AI en Marketing centraal stond, was het ditmaal de beurt aan winkels. Weinig marketingafslagen zijn zo boeiend als retailmarketing, tenslotte zijn we allen retailmarketingconsument en er zijn ook maar weinig onderdelen van het marketingvak waar werkelijk iedereen minstens een beetje verstand van heeft.
De feestdagen naderen en daarmee ook de grootste verkoopdagen van het jaar: Prime Day en Black Friday. Hoe kun je als retailer deze drukke dagen doorkomen en tegelijkertijd je concurrentie voorblijven? Het Grote Retailmarketing Congres bood informatie, inspiratie en antwoorden op deze en nog veel meer vragen. Het congres draaide om trends en uitdagingen in de retailwereld: praktische inzichten en baanbrekende kennis die je helpen om als retailmarketeer klaar te zijn voor de toekomst.
Dagvoorzitterschap was opnieuw in handen van Roos Simons, plaats van handeling de prachtige zaal op de bovenste etage van het WPP-gebouw in de hoofdstad. Aan het congres namen ongeveer vijftig bezoekers deel, die voor de break werden bijgepraat over échte trends en in de tweede helft volgde een pittige gesproken column en twee innovatieve retailconcepten van ondernemers die hun plaats op het schap letterlijk veroverden met bijzonder onderscheid.
Een eigen Bakker HoltkampGPT
Na een korte introductie van het event trapte Anna Ketting van NEWCRAFT af met een goed onderbouwd overzicht van wereldwijde trends in retail. Geen luchtfietserij van spraakmakende concepten, maar ontwikkelingen die werkelijk gaande zijn en die aandacht krijgen en winkelen werkelijk kleur geven: Imagination Stores. Next gen Collectors. Metaversal Shopping; leuk al die trends en hypes, maar retailers moeten vooral logisch blijven nadenken. Het gaat immers niet om wat glanst en nieuw is; het gaat om wat echte problemen voor de consument oplost.
Jan-Willem Boerhout van TND Web sprak aansluitend specifiek over AI-innovaties in retail. Er kan momenteel geen marketingbijeenkomst plaatsvinden zonder dat uitgebreid wordt stilgestaan bij de consequenties van AI voor (vul maar in). Mooi dus dat übertekkie Boerhout er een heel specifieke retailmarketing-AI-verhaal van had gebrouwen, want wat er kán, zegt immers nog niet veel over wat er nuttig of bruikbaar is. Hij wees onder meer op het nut van eigen GTP’s bouwen en de mogelijkheden van AI-beeldgebruik, ook, of juist bruikbaar voor on- en offline winkels. Fun fact: Boerhout wees ook op de voordelen van een betaalde ChatGPT-account, waarin hij zelf een eigen GPT heeft gebouwd met daarin transcripten van álle recepten van Amsterdamse bakker Cees Holtkamp, zoals die ze deelt in YouTube-films. Niet voor publiek gebruik overigens, maar daar kan elke retailer zelf mee aan de slag. Een korter lijntje naar relevante AI for Retailmarketing was nauwelijks denkbaar. Holtkamp is volgens Boerhout zelf overigens ook erg enthousiast.
Marcel Vogels van Retailmedia.one gaf een update over nieuwe dé nieuwe inkomstenstromen in retail en met name over retailmedia, een onderwerp dat de gemoederen in het afgelopen jaar nogal heeft bezig beroerd. Winkels en zeker winkels met veel store traffic, zoals supermarkten, lijken een ideale plaats voor indoor/outdoor-marketingcommunicatie via panelen en schermen, maar daar zitten nogal wat haken en ogen aan. Zo hebben winkels vaak reclameafspraken met vaste leveranciers, waardoor de exploitatiekosten van die media aan de hoge kant blijven, ook voor partijen die níet in zo’n klant-leveranciersdeal zitten. Vogels verwacht een snel omslagpunt, maar kon moeilijk voorspellen wanneer het fenomeen retailmedia zal doorbreken als één van de reguliere advertentiekanalen.
Slepen van uitverkoop naar Black Friday
Na de koffie en thee vervolgde Ed Stibbe het congres met een gesproken column. Dit naar aanleiding van zijn onlangs verschenen boek Duurzame verleiding – Hét marketingboek voor duurzame ambities dat hij samen met Marjolijn Meynen schreef. Hij haalde zoetjes maar gedecideerd uit naar retailers die ‘de consument een beetje kwijt zijn’, met hun gesleep van uitverkoop naar Black Friday, en sloot af met een oproep weer echt werk van de winkel te maken. (lees hier de integrale tekst: ‘Verleiding in retail? Die is al jaren verrekte ver te zoeken’)
Slowlands en oerwoud
De laatste twee sprekers van de dag doen juist dát, maar benaderden dat vanuit leveranciersperspectief. Martijn Canters van Oma’s Soep sprak over de positionering van Oma’s Soep en ontstaansgeschiedenis – en de plannen – van het bijzondere initiatief dat behalve een sociaal project natuurlijk ook gewoon een soepfabriek is. Canters en zijn team bestaan om vereenzaming onder ouderen tegen te gaan en doet dat niet alleen door awareness aan te wakkeren, maar organiseert ook echt evenementen als Oma’s Gala en Oma’s Festival – grappend ook wel Slowlands genoemd.
Marcel van Wing van The Flower Farm vertelde het verhaal van boter, pindakaas en hazelnootpasta ‘zonder palmolie’. Indringend en intrigerend, maar ook een harde retailnoot om te kraken. Op het schap komen is één, je de concurrentie en machtige palmolielobby van het lijf houden is twee. Mooi aan zijn betoog was ook de toelichting op de keuzen die zijn gemaakt: Ex-reclameman Van Wing investeert veel euro’s in massacommunicatie om snel een preferente breinpositie bij consumenten in te kunnen nemen, maar koos lopende zijn project ook vaker voor ‘Voor het oerwoud’ in plaats van tegen palmolie. De voors, de tegens, ze kwamen uitgebreid ter sprake.
In het kalanderjaar 2025 wil NIMA opnieuw via de Marketing Now-bijeenkomsten een deep dive nemen in een aantal snel ontwikkelende marketing-onderdelen, zowel in branches als markt en techontwikkeling. Ideeën zijn altijd welkom!