Welke sponsorvermeldingen helpen tieners snappen dat er reclame in influencer-video’s zit?

    Jongeren tussen de 12 en 14 jaar hebben uitgebreidere sponsorvermeldingen nodig dan oudere tieners (15-16 jaar) om te begrijpen dat er reclame wordt gemaakt in influencer-video’s (sponsoring en productplaatsing). Dit blijkt uit nieuw onderzoek.

    Sinds 1 november 2020 geldt de mediawet niet alleen voor radio en televisie maar ook voor online diensten als YouTube, TikTok en Netflix (videoplatformdiensten en mediadiensten op aanvraag). Dit betekent dat deze diensten zich nu ook moeten houden aan de regels voor het herkenbaar maken van reclame in video’s, films en series. Platformen zoals YouTube en TikTok zijn razend populair onder jongeren. De vraag rijst dan ook hoe reclame voor deze doelgroep herkenbaar gemaakt kan worden en of er verschillen zijn tussen jongeren van verschillende leeftijden.

    406 jongeren
    In een experiment keken 406 jongeren tussen de 12 en 16 jaar naar een influencer-video waarin een merk werd gepromoot. De jongeren zagen de video ofwel zonder sponsorvermelding, ofwel met een vermelding van reclame ((‘[Naam influencer] is betaald door [merknaam] om in dit filmpje reclame te maken’), ofwel met een vermelding van reclame en het doel hiervan ((‘[Naam influencer] is betaald door [merknaam] om in dit filmpje reclame te maken, zodat jij [merknaam] leuk gaat vinden’) aan het begin van de video. Vervolgens werd hen gevraagd of zij dachten dat er reclame gemaakt werd in het filmpje, wat het doel was van het filmpje (producten aanprijzen, verkoop stimuleren), wat zij van het merk in het filmpje vonden en of ze dat wilden kopen.

    Dit onderzoek liet zien dat 12 tot en met 14 jarigen meer informatie nodig hadden om te begrijpen dat er reclame werd gemaakt in de video en wat het doel hiervan was dan de oudere tieners (15 tot 16 jarigen).

    Lees het gehele artikel op