85% van de organisaties vindt customer experience cruciaal. Maar slechts 7% van de organisaties is succesvol in customer experience. Het blijkt voor veel organisaties moeizaam, de brede transformatie naar meer klant- en mensgerichtheid. Waar ligt dat aan of nog interessanter: wat is de zin en onzin van CX?
Tijdens de gelijknamige masterclass van Zanna van der Aa leer je wat er écht toe doet. Hoe je succesvol kunt worden door CX. Maar eerst stelden we haar zes vragen om zo een beeld te krijgen van Zanna en hoe zij tegen het vak aankijkt.

Wat fascineert jou momenteel het meest in het marketingvak (theorie, praktijk, discussies die lopen)?

Voor mij blijft de interessantste – want ook meest complexe – puzzel, het ontwerpen van het ideale transformatie-programma. Het is leuk en belangrijk dat we journeys mappen en de juiste drivers boven tafel krijgen, maar als CX een feestje van de CX- of marketingafdeling blijft, dan gaan we die wereld nooit verbeteren. In die zin denk ik dat er veel meer verbinding gezocht moet worden met neven-vakgebieden, denk aan behavioral science. Maar ook intern moet veel meer de dagelijkse operatie opgezocht worden. Marketing alleen is niet genoeg om het verschil te maken.

Wat is het slechtst begrepen onderdeel van jouw expertisegebied. Welk vooroordeel, welke denkfout lijkt ie-de-reen te maken?

Het blijft me verbazen hoeveel CX-trajecten stranden na de fase van journey mapping. Vaak wordt de journey gemapt, gaat men brainstormen wat er beter kan en dan blijven de initiatieven liggen. Er ontbreekt namelijk een cruciaal onderdeel in vrijwel iedere journey map en klantonderzoek: wat is de impact van een onderdeel van de journey?

Wat was de meest impactvolle en tegelijk leerzame ‘afslag’ die je in jouw loopbaan hebt gemaakt? Wat heb je geleerd?

Het werken in een internationale context. Door CX uit te rollen in negentien verschillende landen, van Japan tot Argentinië, heb ik niet alleen zelf een geweldige journey mogen doorlopen, maar vooral mogen leren dat de behoeften van mensen veel meer overeenkomen dan we altijd denken. Dat er in die zin vrijwel geen culturele verschillen zijn. Alle klanten willen zich gehoord voelen en alle medewerkers willen met veel plezier en zingeving aan de slag gaan, om het beter te doen voor klanten.

Welk boek, welk artikel, welke presentatie op YouTube zou je iedereen in het vak aanraden en waarom?

Tiny Habits van BJ Fogg. Hoewel bijna alle organisaties nog steeds worstelen met journey mapping en het juiste onderzoek inrichten voor een goed CX kompas, is dit nog steeds eigenlijk het makkelijkste gedeelte. De uitdaging en de winst zit hem in de transformatiekant en alle medewerkers in de operatie enthousiast krijgen om iets te doen met de inzichten. Dat gaat alleen werken als we de nieuwe inzichten kunnen integreren in hun dagelijkse werk, hun dagelijkse routines en door het heel klein en praktisch te maken. Tiny Habits is hier een heel bruikbare methodiek voor, die je kunt integreren in het ontwerp van je eigen transformatie-aanpak.

Marketing en/of de marketingfunctie liggen niet altijd even goed in de ‘de markt’. Op sommige feestjes en in sommige columns gaat het flink los. Raakt je dat? Wat zou ‘het vak’ moeten doen om dat ten goede te keren?

Dit herken ik zelf niet zo, misschien omdat CX een specifiek deel is binnen het marketinggebied dat juist zo herkenbaar is voor iedereen. Als ik op feestjes uitleg wat ik doe dan is vrijwel altijd het antwoord: wat goed, want het is heel hard nodig. Iedereen heeft wel een recent voorbeeld van een slechte ervaring met een organisatie.

Wat versta jij onder customer experience (wat valt er allemaal onder, en wat juist niet)?

Ik maak graag onderscheid in vijf typen beleving: brand-, customer-, employee-, service- en user experience. Vanuit dit perspectief omvat customer experience al mijn ervaringen vanaf het moment dat ik als klant besloten heb: ik ga naar bedrijf X. Hoe bedrijf X überhaupt top of mind is, dat is brand experience. CX gaat om mijn gehele journey, niet om losse touch points of kanalen (service experience).

Gebruik de onderstaande knop om direct in te schrijven of voor meer informatie over de Masterclass: De Zin en Onzin van Customer Experience van Zanna van der AA.